Начало

Училището като център в общността

Барабанна група “С ритъма на барабана”

Второкласници в тоги

Ученици от втори клас на ОУ“П.Р.Славейков“в гр. Бургас показаха завидни правни знания и умения по време на симулативен граждански процес, който се проведе в Апелативен съд – Бургас.
В събитието участваха 32-ма второкласници от „а“ и „б“ паралелки на училището, разпределени в ролите на съдебeн състав, спорещи страни, адвокати, съдебна охрана, секретар.
С много ентусиазъм, под ръководството на г-жа Мария Бъчварова, децата пресъздадоха съдебно заседание по случая „Открадната къщичка“.
Петчленен съдебен състав разгледа исковата молба на Зайчето за присъждане на обезщетение за неимуществени и имуществени вреди, причинени от неправомерното поведение на Лисицата, която го заплашила и изгонила от къщичката му.
Тезите на спорещите животни защитаваха общо 10 адвокати. Бяха разпитани девет свидетели и беше приета експертиза за състоянието на къщичката на Зайчето.
Съдебният състав демонстрира отговорно отношение и след кратко съвещание отсъди съобразно закона и вътрешното си убеждение. Съдът уважи исковата молба на Зайчето и осъди ответника да плати обезщетения за нанесените му вреди.

Продължение на урок “Професията на мама”

На 28.05.2018г като продължение на нашето представление, организирано от IIв клас и класен ръководител Станислава Апостолова, в час на класа през месец март „Професията на мама“, този път на покана на Регионална библиотека „Пейо Яворов“ гр. Бургас се отзовахме и приказката „Трите прасенца“ изиграхме.
Пред родители и гости един необикновен съдебен процес разиграхме. С участие се включиха нашите майки и ученици – малките артисти, които не са професионалисти, но се оказаха оптимисти. Всеки в подготовката с желание се включи и с декори добре се получи. Горски вестник в ограничен тираж се издаде. С горски билети в томбола се включихме и награди получихме. А накрая на нашето представление с горски изненади силите си подкрепихме и на успеха се насладихме.

Отлично представяне на национална ученическа конференция

9.05. 2018г. – Извоювана победа за проекта “С ритъма на барабана” на ученическото обединение в ОУ “П.Р.Славейков”! Атрактивното представяне на идеята на националната ученическа конференция “Промяната – това сме ние”, организирана от Национална мрежа за децата в гр.София бе спечелена по проект “Училището – като център в общността”. Превърнали се в любимци на конференцията отборът от тримата ученици – Александра Сариева /VIа/, Димитър Градев и София Райкова/Vг/ и техният ръководител – г-жа Златина Георгиева защитиха идеята за създаване на барабанна група, която ще даде възможност чрез положителните вибрации на барабаните да се задоволи нуждата на ученици, родители и учители да изразяват себе си чрез собствен ритъм и чрез слушането на барабаните в същото време. В групата ще се вдъхне увереност на учениците със специални образователни потребности да общуват с останалите, защото те лесно губят концентрацията си, но чрез ритмиката на ударните инструменти ще могат да променят това. Учениците се надяват да привлекат в барабанната група свои връстници, с които да се научат да се изразяват с ритъма на барабана, с неговия тембър, за да си “говорят”, защото “Свиренето на една и съща мелодия, в един и същи ритъм, изтрива конфликтите” .

 

“Луд умора нема”

На 30.03.2018г. учители, ученици и родители от ОУ “П.Р.Славейков”- Бургас проведохме поредна обменна визита в ОУ „Д.Петров”- Сливен, наши партньори по проект на НМД „Училището, като център в общността“.
Включихме се в пролетната олимпиада „Луд умора нема”. За всички нас денят бе изключително вълнуващ. Учители, родители и ученици участваха заедно в състезанията, което им донесе много емоции и добро настроение.
Благодаря на всички колеги, родители и ученици от нашето училище за техния позитивизъм и висок спортен дух!
Огромна благодарност към г-жа Аврамова, директор на ОУ „Д.Петров“ и целия екип на училището за предоставената ни възможност да участваме в събитието и изключително топлото посрещане.

 

Форум „ Изкуството да общуваш“

На 26 март, за втора година в ОУ „П.Р.Славейков“ се проведе форум по проект „Училището – като център в общността“.
В предизвикателството по темата тази година – „Изкуството да общуваш“ взеха участие над 150 родители, ученици, учители, Стефан Лазаров- координатор проект в НМД, г-жа Тонева- ст. експерт, д. ОДВ от Община Бургас и г-жа Петкова – ст. експерт по приобщаващо образование -РУО-Бургас.
Чрез модераторите, осигурени ни от Асоциация “Деметра” се отправиха послания за разбиране в различни ситуации, за повишаване на сензитивността при общуването и се тренираха умения за слушане и говорене, за да могат всекидневните взаимоотношения да благоприятстват развитието на общността. Ще продължим и през следващата година инициативата за провеждането на форума.

 

„Щастието е цветно“

Подкрепената кауза от Училищното настоятелство.
Щастието е цветно” – проект на учениците, които желаят да внесат цвят и творчество в коридорите на училището.

 

„Трите прасенца“ – необичаен съдебен процес

На 22.03.2018г. в ОУ „П.Р. Славейков“ – гр. Бургас във II В клас с класен ръководител г-жа Станислава Апостолова се проведе урок в Час на класа за професията на мама. Той е част от работата по проект „Училището като център в общността“ на Национална мрежа за деца.
Г-жа Апостолова покани три майки на деца от класа да представят своите професии. Майките с професии адвокат, прокурор и съдия приеха сърдечно поканата и се представиха пред класа.
Всички присъстващи станахме свидетели на един необичаен съдебен процес, представен от майките и техните помощници – деца от класа, чрез приказката „Трите прасенца“.

Благотворителен маратон

Стотици ученици и родители, и учители се включиха в благотворителното бягане.
По традиция, бягането е по двойки – дете и възрастен /родител или учител/. Разстоянието може да се пробяга или извърви според желанието и възможността на двойката.
Благотворителната такса за участие е пожелание.
Първата кауза, за която ще се използват дарените средства, е наречена „Щастието е цветно” – проект на учениците, които желаят да внесат цвят и творчество в коридорите на училището. Ученици, родители и учители заедно ще изработят 20 м цветни пана, стъклописи и 3Д фигури, които ще бъдат монтирани в коридорите на третия етаж. Предварителният бюджет на проекта е към 700 лева.
Втората кауза – подпомагане на тежко болен родител на дете от училището.
Участие взеха и гостите ни от ОУ “Д. Петров” гр. Сливен.

Огромни благодарности на Съвета на настоятелите, родителите, колегите и учениците, които организираха и реализираха прекрасната инициатива!
Заедно можем!

 

Още един час на класа!

Още един час на класа! –  Недостатъчен, но очакван, актуален, предизвикателен и поучителен за шестокласниците от ОУ „П.Р.Славейков“ – Бургас. Като планирано продължение на Форума „Обединени срещу агресията на децата в училище“, партньорите ни от Асоциация „Деметра“ влязоха в час и поставиха началото на дискусии с учениците, за да покажат с опита на сладкодумни разказвачи невидимите опасности и възможностите за противопоставяне на агресията.

 

Обменна визита по проект на НМД- Училището като център в общността

Какво по-хубаво от това: училище – център в общността да отвори врати за споделяне, за представяне на опит и практики, за обменяне на идеи и да намира приятели и бъдещи партньори?
В такава светлина на 19 юни 2017г в гр.Бургас протече срещата – обменна визита на двете училища – ОУ „П.Р.Славейков“ и ОУ “Димитър Петров” – Сливен.
Директорът на ОУ „П.Р.Славейков“ – г-жа Ж.Дойнова приветства гостите и представи успехите по проекта и най-новите постижения на училището. Изпълнени със задоволство от постигнатото, екипът презентира стъпките, по които върви за изграждане на общностно училище.
На срещата присъстваха представители на Училищното настоятелство – г-жа Е.Гюрова, г-жа Г. Градева, които разказаха за активното си участие и изразиха радостта си, че могат да бъдат съпричастни в изграждането на най-добрата среда за развитието на децата си.

 

ПРОЕКТ „УЧИЛИЩЕТО КАТО ЦЕНТЪР В ОБЩНОСТТА“

на Национална мрежа за децата

Форум „Обединени срещу агресията на децата в ОУ „П.Р.Славейков“ 

На 26 май 2017г. в ОУ „П.Р.Славейков“ – гр. Бургас се проведе Форум „Обединени срещу агресията на децата в ОУ „П.Р.Славейков“. Той е част от работата по проект „Училището като център в общността“ на Национална мрежа за децата. Водеща цел по проекта е привличане на партньори – родители и заинтересовани страни за създаване на по-добра среда за развитие и учене на децата.

Предизвикани от напиращата агресия в обществото, сред ученици и сред родители, екипът на ОУ „П.Р.Славейков“ потърси рационален подход  и практически решения за справяне с проблема чрез общуване и обмен на идеи. Включиха се 156  ученици, родители и учители.

Иновативната формула  бе приложена във всички випуски – от първи до шести класове. Учениците от училището представиха своето виждане на проблемите с насилието сред децата с презентацията „Не бъди безразличен – бъди различен!“. Чрез посредничеството на професионални модератори, участниците дифинираха и диференцираха проблеми, предложиха конкретни решения за справяне с насилието и агресията сред учениците. Очертаха се приоритетни области за работа по проблема, които предстои да бъдат обобщени.Взетите  решения за дейности, целящи  превенция на насилието в училище ще започнат да се прилагат от следващата – 2017/2018 учебна година.

На 26 –ти май 2017г. ОУ „П.Р.Славейков“ отвори врати за взаимодействие между различните членове на общността в полза на децата и учениците, привлече за активно участие в училищния живот  родителите, семействата, местния бизнес, местната власт, неправителствените организации в региона.

Като естествена последица от празничните събитя, посветени на 24 май- денят на българската просвета и култура,   Славейковото училище отново показва, че със своя напредничав дух  спазва традицията  да привлича най-доброто за учениците, да бъде център на общност,  в която    комуникацията  се  основава на взаимно доверие и професионализъм.

 

„Обединени срещу агресията”

Конкретни решения, как да бъдат намалени проявите на насилие сред учениците, ще бъдат одобрени на форум в училище “П.Р.Славейков” в Бургас. В него, освен децата, ще се включат учители и родители. Той е част от проект “Училището като център в общността” към Национална мрежа за децата. Проявата ще премине под мотото „Обединени срещу агресията на децата в ОУ П.Р.Славейков”. Форумът ще се проведе на 26 май от 17:30ч. в училището, а одобрените на него мерки ще бъдат въведени през новата учебна година.

Обединени срещу агресията”- звуков файл.

Училището като център в общността

На 27.03.2017г. се проведе обучение по проект “Училището като център в общността”. Учителите показаха за пореден път, че са двигател в развитието на Славейковото училище. Те споделиха своите представи за общностното училище, набелязаха приоритети за работа. Г-жа Антония Месерджиева – модератор по проекта от асоциация “Деметра”,  провокира колегията с основните проблеми  и принципи при общуването.

Активността на учителите беше следващата крачка към привличане на родителите като наши партньори в общността, в името на успеха на децата.

Първи стъпки в общностното училище

Първите стъпки за привличане на родителите в общностното училище започнаха!!! На 9.03.2017г.  класният ръководител на 1в клас Станислава Апостолова инициира събитието – “Професията на мама” и покани Христина Колева – управител на ресторант и Екатерина Христова – медицинска сестра, за да представят чрез демонстрация техните професионални умения.

Очакваме ви родители с вашите предложения и инициативи за повече полезни срещи в класните стаи и извън училище! Не пропускайте възможността да представите вашите силни страни, което да е стимул за комуникация между учениците, родителите и учителите. Нека доброто общуване води към пътя на успеха на нашите деца!

 

Училището, център в общността – новата мисия

През есента на 2016 г. стартира втората фаза на проекта  „Училището като център в общността“,  която е предвидена да продължи до юни 2018 година, в която се включи ОУ „П.Р.Славейков“ . Проектът се реализира с подкрепата на НМД.

Моделът се основава на разбирането, че училището работи най-добре, когато е органична част от общност от ученици, учители, родители, организации и институции, които си помагат в постигането на пълноценното развитие на децата на общността.

Училищата са добра отправна точка за стартиране на промяна поради енергията на младите хора  –  учениците. Когато те са подкрепени не само от семействата и учителите си, но и от цялата общност и когато целта е обща и споделена, промяната става възможна и осъществима.

МЕДИИТЕ ЗА НАС

media