Начало

Иновативно училище

Иновация „Учене чрез силата на екипната креативност“
Учебната 2022/2023

Място: Морска градина – Бургас

Дата: 26.05. 2023 г.

Тема: Като морските „вълци“

През месец май се проведе  и последното занятие  по проект „ Учене чрез силата на екипната креативност“. То бе посветено на една от любимите за децата професия – професията моряк. Но как се става моряк, кои са морските професии, каква подготовка е нужна? Отговор на тези въпроси четвъртокласниците от ОУ „Петко Р. Славейков“ получиха от Красен Парушев – научен водолаз към Научния комитет на световната федерация по подводна дейност и собственик на „Окси – Барокамера“ – Бургас. Бъдещите „морски вълци“ направиха и първите си морски възела, като възел „Булин“, служещ при спасяването на хора. Показаха бързина, издръжливост, точност в последвалите спортни игри. Накрая проявиха и гражданска отговорност, като  почистиха  плажната ивица за предстоящия летен сезон.


 

Място: Исторически музей -Бургас

Дата : 28.04.2023г.

Тема: Героичен Бургас

В края на месец април се проведе поредното занятие по проекта ,,Учене чрез силата на екипната креативност“. Четвъртокласниците посетиха Историческата експозиция на Регионалния исторически музей-Бургас. Запознаха се с постоянните изложби, разгледаха Иконната зала, видяха гостуващата изложба. С интерес изслушаха подготвената за тях лекция от г-жа Татяна  Байкушева за основаването и развитието на града. Учениците задаваха много въпроси и споделиха своите знания, придобити в училище. За момчетата най-интересни бяха оръжията-пистолети, пушки, саби, всичките автентични и участвали в много битки. Старите мебели, отличаващи се с финес и класа, картините, съдовете и шармантните шапки и капели впечатлиха малките госпожици. С интерес и желание учениците се включиха в образователна игра. Те трябваше да открият някои експонати: диригентската палка на Георги Шагунов, сабята на Георги Кондолов, снимката на,,Сладките кладенци“, модела на първия радиоапарат,,ТУЛАН“, произведен в Бургас, иконата на Свети Пантелеймон. Чрез нея  обогатиха своите познания за  историята на Бургас.

Място: Окръжен съд – Бургас

Дата: 28.02. 2023 г.

Тема: Правосъдие за всички

 

Своето пето занятие четвъртокласниците посветиха на правосъдието, като проведоха открит урок по гражданско образование в Бургаски окръжен съд. Те бяха посрещнати от административния ръководител г – жа Росица Темелкова, която в обръщението си към тях изрази удовлетворение, че от малки се запознават отблизо със съда и изучават неговата работа.
Учениците разказаха за създаването на първата, а именно Търновската Конституция, на 16 април 1879 г. Те коментираха, че „правосъдие“ означава да имаш право, да има правда, справедливост, законност и истина. Посрещнаха като специален гост Богинята на правосъдието – Темида и дискутираха какво символизират нейните атрибути – превръзката на очите, мечът, мантията и везните. Последва разиграването на граждански процес по приказката „Зайовата къща“, с участието на приказни герои в горския съд. Съдебният състав на Горския районен съд бе в състав совата Меги, пчеличките Вики и Ели, секретар – гъбката Стефи и адвокати – също горски персонажи. В приказния процес бяха призовани като ищец – зайчето Жаки, ответник – лисицата Никол, вещо лице – калинката Вики и свидетели – кучето, петелът и язовецът. По делото бе предявена искова молба от зайчето против лисицата, с която то поиска от съда да постанови решение, с което да осъди лисицата за заплащане на обезщетение за претърпени телесни повреди и неимуществени вреди, изразяващи се в обида, унижение и стрес, вследствие виновното противоправно поведение на лисицата. Горският съд уважи иска на зайчето против лисицата, за присъждане на обезщетение за причинени вреди от това, че тя е изгонила незаконно зайчето от къщичката му. Според решението на съдебния състав, лисицата следва да заплати 2 000 зелки и 3 300 моркови на зайчето и разноските по делото чрез полагане на доброволен труд в Горския районен съд.

Директорът на ОУ „Петко Р. Славейков“, Силвия Аврамова, благодари на Окръжен съд – Бургас за сътрудничеството и възможността, децата по иновативен начин да се обучават.

 

Място: Съдебна палата в град Бургас

Дата: 27.01. 2023 г.

Тема: В света на правото

На 27 януари четвъртокласниците посетиха Съдебната палата в град Бургас. Учениците влязоха в съдебната  зала, където се провеждат съдебни заседания по граждански, наказателни и административни дела.Домакините – съдия Яханаджиян, прокурор Ганева и адвокат Джамбазова ги запознаха със функциите на своите професии, спецификата в облеклото, нужното образование. Децата научиха нови понятия като: ищец, ответник, местопрестъпление, оглед, вещо лице, ДНК следи, дактилоскопни следи и др.

Учениците задаваха въпроси, облякоха тоги, влязоха в ролята на свидетел, адвокат, прокурор, съдия и седнаха на съдийската банка.

   В края на срещата  обсъдиха ситуацията,,Кражба в хранителен магазин до Славейковото училище“.

 

Място: Научен център ПланетУм

Дата: 23.12. 2022 г.

Тема: Силата на водата, вятъра и електричеството

Третото занятие посветихме на силата на вятъра, водата и електричеството. Посетихме интерактивен научен център ПланетУм. Със съдействието на чаровните ни гидове Иван и Злати открихме отговори на сложни въпроси и любопитни факти в областта на точните науки, като астрономията, физиката, биологията, дори и на подводната археология. Чрез различни игри проучихме и изпробвахме движението и посоката на  вятъра, образувахме вълни, генерирахме енергия, бяхме смели капитани на подводница. Не забравихме да си направим изкуствен сняг и коледен вулкан. Не забравихме и нашата Слънчева система, за която създадохме прекрасни проекти.

 

                                            В света на митовете и легендите

Място: Регионална библиотека – Бургас

Дата: 25.11. 2022 г.

През месец ноември се проведе второто занятие по проект „ Учене чрез силата на екипната креативност“. Темата, която развълнува и провокира творческата активност на четвъртокласниците бе „В света на митовете и легендите“. Кутията на Пандора, могъщият Зевс, легендарният Орфей, истинската Снежанка, чудовището от Лох Нес оживяха в ума, сърцето и ръцете на малките ни литератори, художници и математици. Представяме част от техните продукти.

 

Със сръчните ръце на майсторите

Място: Етнографски комплекс „Генгер“ – Айтос

Дата: 28.10. 2022 г.

Втора година в ОУ „П.Р. Славейков“ продължава иновацията „Учене чрез силата на екипната креативност“. На 28 октомври учениците от трите паралелки (а,б,в) на четвърти клас проведоха своето първо занятие на тема „Със сръчните ръце на майсторите“ в Етнографски комплекс „Генгер“ – гр. Айтос. С вълнение и емоции премина срещата с майсторите занаятчии по грънчарство, медникарство, стъклопис и шивачество, на които бяха зададени много въпроси, започващи със „Защо …“.
Освен че се запознаха с най – типичните за Айтоския край народни художествени занаяти, учениците влязоха в ролята на „чираци“ и изработиха своите първи изделия като грънчари и стъклописци. Често срещаните в приказките думички мотовилка, хурка и чекрък добиха своето реално измерение в очите на младите изследователи.
Емоциите продължиха в Зоопарк Айтос, където имаха щастието да се срещнат и с най-малкия му член – родилото се на 26 октомври маймунче, но най-много вълнение предизвика Баба Меца със своя номер на опитен артист.
Учениците не пропуснаха да покажат физическа издръжливост и сила на игрището и фитнес площадката в парк „ Славеева река“.

МЕДИИТЕ ЗА НАС

media