Иновативно училище

Иновация „Учене чрез силата на екипната креативност“
Учебната 2022/2023

Иновация „Учене чрез силата на екипната креативност“

Място: Съдебна палата в град Бургас

Дата: 27.01. 2023 г.

Тема: В света на правото

На 27 януари четвъртокласниците посетиха Съдебната палата в град Бургас. Учениците влязоха в съдебната  зала, където се провеждат съдебни заседания по граждански, наказателни и административни дела.Домакините – съдия Яханаджиян, прокурор Ганева и адвокат Джамбазова ги запознаха със функциите на своите професии, спецификата в облеклото, нужното образование. Децата научиха нови понятия като: ищец, ответник, местопрестъпление, оглед, вещо лице, ДНК следи, дактилоскопни следи и др.

Учениците задаваха въпроси, облякоха тоги, влязоха в ролята на свидетел, адвокат, прокурор, съдия и седнаха на съдийската банка.

   В края на срещата  обсъдиха ситуацията,,Кражба в хранителен магазин до Славейковото училище“.

 

Място: Научен център ПланетУм

Дата: 23.12. 2022 г.

Тема: Силата на водата, вятъра и електричеството

Третото занятие посветихме на силата на вятъра, водата и електричеството. Посетихме интерактивен научен център ПланетУм. Със съдействието на чаровните ни гидове Иван и Злати открихме отговори на сложни въпроси и любопитни факти в областта на точните науки, като астрономията, физиката, биологията, дори и на подводната археология. Чрез различни игри проучихме и изпробвахме движението и посоката на  вятъра, образувахме вълни, генерирахме енергия, бяхме смели капитани на подводница. Не забравихме да си направим изкуствен сняг и коледен вулкан. Не забравихме и нашата Слънчева система, за която създадохме прекрасни проекти.

 

                                            В света на митовете и легендите

Място: Регионална библиотека – Бургас

Дата: 25.11. 2022 г.

През месец ноември се проведе второто занятие по проект „ Учене чрез силата на екипната креативност“. Темата, която развълнува и провокира творческата активност на четвъртокласниците бе „В света на митовете и легендите“. Кутията на Пандора, могъщият Зевс, легендарният Орфей, истинската Снежанка, чудовището от Лох Нес оживяха в ума, сърцето и ръцете на малките ни литератори, художници и математици. Представяме част от техните продукти.

 

Със сръчните ръце на майсторите

Място: Етнографски комплекс „Генгер“ – Айтос

Дата: 28.10. 2022 г.

Втора година в ОУ „П.Р. Славейков“ продължава иновацията „Учене чрез силата на екипната креативност“. На 28 октомври учениците от трите паралелки (а,б,в) на четвърти клас проведоха своето първо занятие на тема „Със сръчните ръце на майсторите“ в Етнографски комплекс „Генгер“ – гр. Айтос. С вълнение и емоции премина срещата с майсторите занаятчии по грънчарство, медникарство, стъклопис и шивачество, на които бяха зададени много въпроси, започващи със „Защо …“.
Освен че се запознаха с най – типичните за Айтоския край народни художествени занаяти, учениците влязоха в ролята на „чираци“ и изработиха своите първи изделия като грънчари и стъклописци. Често срещаните в приказките думички мотовилка, хурка и чекрък добиха своето реално измерение в очите на младите изследователи.
Емоциите продължиха в Зоопарк Айтос, където имаха щастието да се срещнат и с най-малкия му член – родилото се на 26 октомври маймунче, но най-много вълнение предизвика Баба Меца със своя номер на опитен артист.
Учениците не пропуснаха да покажат физическа издръжливост и сила на игрището и фитнес площадката в парк „ Славеева река“.