Училище „Петко Р. Славейков” – домакин по НП „Иновации в действие”

От 12 до 14 май в училище „Петко Р. Славейков” гостуваха представители на две български училища по Национална програма „Иновации в действие”.

Ръководство, учители  и ученици от ОУ „Св. Климент Охридски”, гр. Попово и ОУ „Христо Смирненски”, с. Ореховица бяха посрещнати тържествено под звуците на барабанната група на училището, а по стара българска традиция – с хляб и мед. На прага те бяха сърдечно приветствани от директора на ОУ „П. Р. Славейков” – г-жа Силвия Аврамова.

По време на срещата на екипите г-жа Донка Панкова – главен учител в училището – запозна гостите с иновациите в ОУ „П. Р. Славейков”. Представителите на двете гостуващи училища бяха впечатлени от практиките, превърнали се в традиционни за училището ни. Не скриха вълнението си и при посещението на тематичните кабинети и сензорната стая при запознаване с материалната база.

Иновациите в обучението бяха представени по време на открити уроци – по английски език („Минало време и модални глаголи”), комбиниран урок по квалификационна програма „Клас без възраст” на тема „Пролетни празници” и интердисциплинарен урок на тема „Опазване на Земята и съхраняване на живота върху нея”. Иновациите, прилагани в обучението, впечатлиха директори и учители от гостуващия екип, с нескрит интерес уроците наблюдаваха и учениците от Попово и Ореховица.

Колегите – г-жа Д. Иванова, г-жа Ю. Калошева, г-жа Н. Стаматова, г-жа М. Георгиева и г-жа Р. Димитрова – създадоха неповторима атмосфера по време на занятията и показаха как иновациите издигат на ново, по-високо ниво обучението, а също и резултатите и успехите на възпитаниците ни.

Интерес у гостите създаде и приложението на labdisk в природните науки.

Незабравимо настроение за всички донесе музикалното междучасие. В него се включиха и ученици, и учители, а дворът на училището за пореден път бе изпълнен с усмивки.

Арт ателие на тема „Земята – нашият единствен дом” събра талантливи ученици от трите училища. Върху белите листи децата пресъздадоха своето виждане за Земята. Прекрасните творби бяха изложени в двора на училището, а г-жа Силвия Аврамова поздрави и награди децата.

С музикален поздрав завърши срещата между екипите – домакини и гости. При раздяла те си пожелаха още творчески успехи, нови срещи и споделени практики.