Нов вид уроци стартираха в учебната среда на Тиймс

На 22.05.2020г.  във виртуалната стая по биология на Славейковото училище,  се състоя онлайн  интердисциплинарен урок по БЗО и музика.

Организиран от Юлияна Калошева – старши учител по БЗО и Мария Георгиева – старши учител по музика, урокът се проведе  с учениците от 7а клас.

Във виртуалната класна стая бяха поканени да присъстват:

  1. Директорът на нашето училище – г-жа Силвия Аврамова
  2. Заместник -директорите – г-жа Галина Жишева и г-жа Пепа Петрова
  3. Старши експерт по природни науки и екология – г-жа Таня Колева
  4. Учители по БЗО от Бургас, Карнобат, Сливен, Царево и Сарафово
  5. Нашите приятели от най-старата природозащитна НПО в България – ,,Зелени Балкани“– Полина Христова и Анелия Павлова

Може да се каже, че стана традиция с госпожа Георгиева, да търсим и да откриваме единството между музиката и физиологичните особености на живата природа. Музикалния ритъм вече намерихме в голосеменната гора, във водите на Черно море и в океаните. А сега го открихме и в поведението на птиците – сподели с гостите госпожа Калошева. Урокът  беше с практична насоченост. Екип №1 – Орнитолозите, чрез задачи и наблюдение на различни клипове, анализираха поведението на птиците при хранене, размножаване и отглеждане на малките. А Екип №2 – Музикалните озвучители – украсиха  с най-подходяща музика ситуациите на любовната игра, хранителното поведение, гнезденето и следгнездовия период на птиците. Според изказванията на нашите гости, биологичните знания на учениците, съчетани  с музикално озвучените клипчета  са успели реално да ги пренесат   в средата на живот на птиците.

Екипът Калошева/Георгиева, благодарят  на всички ученици от VIIa клас за активното им участие във виртуалния урок! Благодарим на всички гости и присъстващи за топлите и мили думи, изказани за нашия труд и работа в часа!

Линк за гледане на целия интердисциплинарен урок: https://www.youtube.com/watch?v=vC1QNDIyItY&list=PLXsBSh0mUkHpEIp8VzDcVzznKj7od-p3v&index=3&t=0s

На 28.05.20г./четвъртък/,  отново в Тиймс,  ще бъде изнесен нов  интердисциплинарен урок на тема: ,,Географско пътешествие из периодичната система“ – урок по география и икономика, ХООС и музика. Желаещите да присъстват във виртуалната стая, могат  да се обадят на г-жа Стаматова.

Телефон за връзка: 0878681878

 

ОТЗИВИ НА УЧИТЕЛИ ЗА ОТКРИТИЯ УРОК

„МУЗИКАЛНИЯТ РИТЪМ В ПОВЕДЕНИЕТО НА ПТИЦИТЕ”

 

До г-жа Калошева

До г-жа Георгиева

Благодаря за поканата да се присъединя към открития урок на колегите от  ОУ „П.Р. Славейков“ – Бургас на тема «Музикалният ритъм в поведението на птиците».

Урокът беше различен и интересен. Колегите успешно бяха съчетали музиката с поведението на птиците. Учениците бяха доста активни, взимаха участие, коментираха.

Затвърдиха вече изучени понятия за птиците, като:

Поведение на птиците , Хранене, Размножаване, Полов диморфизъм ….

Поздравявам колегите за положения труд и успешния урок!

И още веднъж – Благодаря за поканата.

Хубав и успешен ден от мен!

Kind Regards, Radoslava Stefanova

СУ”К. Петканов” – гр. Бургас

22.05.2020

 

 

За мен това е един иновативно креативен подход при поднасянето и реализирането на учебното съдържание, свързано с поведението на птиците. Този урок е пример за подражание от всички нас, учителите на 21 век. Урокът е уникален не само като подготовка и реализиране, но и изпъстрен в своята цялост с евристичната си беседа. Сигурен съм, че целта на урока бе постигната, тъй като въздействието бе уникално само по себе си, както върху учениците, така и върху всички нас – гостите. Още веднъж  благодаря за възможността да бъда част от тази презентация. Поздравления към колегите сътворили този продукт!

С уважение,

Атанас Петров

учител по БЗО и ХООС

ОУ”Хр. Ботев” – кв.Сарафово,  гр.Бургас

22.05.2020

 

 

Здравейте, Г-жо Колева!

Интердисциплинарният открит урок на тема: „Музикалният ритъм в поведението на птиците“  беше много интересен и полезен за мен. В хода на урока колегите използваха интересна презентация, чрез която по много интересен начин направиха връзката между ритуалите и поведенията на птиците с музиката. Много умело бяха включили и работата с учениците, които получиха различни видове задачи – тест, отворени въпроси и работа на групи. По много добър начин учениците  представиха връзката на поведението на птиците със своите музикални озвучения. В края на урока успяха да ме заредят положително със своите арт музикални предложения.

Благодаря Ви за поканата!

Станка Петрова

Учител в ОУ”Васил Левски” – Бургас, кв. Г. Езерово

22.05.2020

 

Благодарност !

Професионализъм!

Креативност! Емоция!

Уникален урок!

С уважение,

М. Костова, СУ”Св. Св. Кирил и Методий” – Карнобат

22.05.2020

 

 

Поздравления за колегите, които въпреки необичайната  обстановката, в която се проведе урокът се видя, че са положили много старание при неговата подготовката.

Благодаря за възможноста да присъствам на този урок !

Наистина по интересен начин беше разгледано поведението на птиците.

Учениците не се  затрудниха с упражненията,  които са свързани  с поведението, така  и с актуализация на знанията за основните  жизнените процеси.

Учениците наистина бяха избрали  много интересни начини за озвучаване на клиповете, свързани с поведението на птиците .

Въпросите  ми към колегите:

В началото на урока останах с убеждение, че това не е първият такъв, могат ли да споделят повече информация за това ?

Колко време отнема подготовката на такъв  урок ?

Учебник  по Биология и здравно образование на кое издателство използват, по кой работят?

Живка Миндова – Мишкова 

СУ „Димчо Дебелянов “ гр. Бургас

23.05.2020

 

 

Честит празник госпожо Колева!

Желая Ви преди всичко много здраве, поводи за радост и щастливи моменти!

Извинете ме за закъснялото мнение за открития урок.

Имах проблеми с интернета още при провеждането на урока и не успях да участвам до края – в 13:30 загубих връзка с екипа и събранието.

Колежките са положили много труд – всички тези клипове и организацията на екипната работа на учениците. Урокът беше интересен, с практическа насоченост – създаване у учениците на умения не само да чуват прекрасните птичи песни, но и да забелязват свързаните с това жизнени дейности на птиците.

Да се научат да виждат и осъзнават всичко около себе си.

Желая Ви хубав слънчев ден!

Красимира Мутафова

ОбУ”Св.св. Кирил и Методий” – гр. Обзор

 

 

На  22.05.2020г. наблюдавах интердисциплинарен практичски урок на тема „Музикалният ритъм в поведението на птиците”. Урокът се организира в платформата Тиймс за дистанционно обучение. Протече забавно, интересно, под формата на игра. Учениците участваха активно, имаше динамика и конкуренция между екипите. Всички опции и възможности на Тиймс бяха използвани от учителите и учениците.

Благодаря, за възможността да се включа и да наблюдавам този по-различен урок!

Коментар: Кирилка Кирова – Иванова

СУ”Никола Й. Вапцаров” – гр. Царево

 

По мое мнение това е един нетрадиционен, иновативен урок, в който колегите Калошева и Георгиева не просто формираха компетентности у седмокласниците в областта на природните науки и на музиката, но те доказаха, че в нашия живот и в заобикалящия ни свят всичко е във взаимна връзка и съществуват зависимости. Знанията, науката и изкуствата, поведението и емоциите вървят ръка за ръка и не бива да ги разделяме, както се учат „на парче” в отделните учебни  предмети.

Зная, че зад подготовката на такъв интердисциплинарен урок, плюс това изнесен онлайн, стои доста сериозен труд и усилия. Но смятам, че работата с тези деца си заслужава усилията. Учениците показаха колко са креативни, умеят да откриват връзки и зависимости, задълбочени, емоционално и дигитално компетентни са.

Поздравления за колегите и за седмокласниците!

Вижда се колко са „израстнали” учениците в своите знания и компетентности. Заслужава си да помислите догодина за един още по-практически насочен проект – екологичен, или по природни науки, който да включи и някаква изследователска част.

Таня Колева

Ст. експерт

в РУО – Бургас