Първият онлайн урок на Георги от пети „А”

Петокласникът Георги Скордев е едно от шестте индивидуално обучавани деца в Славейковото училище. Георги е завършил предучилищното си образование и първи клас в Специалното училище за деца с нарушено зрение във Варна, а последващото му включване в системата на масовите училища влиза като „добра новина” в сайта на МОН (https://www.mon.bg/bg/good-news/3145) през м. ноември 2017 година. Състоянието на Георги представлява комбинация от тежко зрително и слухово увреждане, което се нарича „сляпоглухота”. Утвърдена методика за обучение на сляпоглухи деца в България не съществува, нужно е творческо осмисляне на всички знания от страна на учителите, вдъхновение и постоянство.
В обстановката на извънредно положение днес Георги проведе първия си онлайн урок под ръководството на своята учителка, г-жа Доротея Гористанова – Дачева и доказа, че общият четиригодишен труд не е бил напразен.
Нужно бе в обичайната домашна обстановка той да изпълни поставена задочно от учителя задача, чрез посредничеството на майка си, както бъде въведен в учебен режим с помощта на предметни символи (училищна раница и тактилен символ за ресурсен час). За огромна радост на учител и родители, оказа се, че символизацията за Георги вече се е случила! Момент, равносилен на първата дума. В такъв момент, нужно е да спрем за миг и да отдадем почит на труда на нашите учители, както и да си дадем сметка, че всяка криза води със себе си качествени изменения и обнова. Нека бъдем вдъхновени за промяна!