Клуб „Занимателна математика”

 Клуб „Занимателна математика” започна своята дейност на 03.06.2019г с ученици от І а клас, записани на доброволен принцип, със знанието и съгласието на родителите. Бяха реализирани 28 часа.

 Чрез проведените занятия се постигнаха и поставените цели: развитие на ключови компетентности в областта на математиката и логическото мислене на учениците. Повишаване мотивацията на учениците за учене, развитие на въображението, творчеството, креативността, логическата мисъл и овладяване на умения за работа в екип.

Участниците в клуба наблюдаваха, сравняваха, анализираха, обобщаваха и моделираха.  Бяха предложени и приети правила за работа по време на първото занятие. С нескрит интерес учениците се запознаха с магическите рисунки – Мандали. Оцветяваха, подредиха изложба и разбраха, че мандалите наистина предизвикват положителни емоции и чувства. С голямо желание извършваха забавните дейности: рисуване в квадратна мрежа, пресмятане и оцветяване, апликация от геометрични фигури, от кибритени клечки подредиха лодка, къща, геометрични фигури, числа, букви. Прочетоха легендата за майстора на порцелан Тан и как възникнала играта Танграм или хитроумни фигури от седем части. Апликираха с частите на Танграм и Яйцето на Колумб- коте, заек, свещ, ракета, сумист, птица. Играха играта „Аритметично пътешествие“. Учениците решаваха задачи, като заменяха числата със съответната буква от азбуката и получаваха забележителности в България: Аладжа манастир, Панагюрското съкровище, Покритият мост на Кольо Фичето в град Ловеч, Крепостта Баба Вида и четоха любопитни факти и легенди. Разгледаха и коментираха различни модели от геометрични фигури. Децата се убедиха, че в тези фигури наистина има магия и с малко фантазия и въображение изработиха различни предмети. Отново подредиха изложба. Учениците получиха информация за историята на часовниците. Разказваха за различните видове часовници. Изработиха красиви часовници от картон и подредиха изложба. Малките математици решаваха логически задачи с помощта на таблица и знаците,,плюс” и ,,минус”. Решаваха задачи за развитие на логическото мислене. Коментираха кои геометрични фигури са квадрати и кои квадрати са ,,вълшебни”. Проверихме дали даденият квадрат е ,,вълшебен”. При следващите задачи попълваха  липсващите цифри, така че квадратите да станат ,,вълшебни”. Учениците получиха информация що е математически фолклор и с голям интерес решаваха задачи от него. Запознаха се с най-интересната загадка на природата – симетрията.

За заключителната представителна изява участниците подредиха тематично изработените неща в клуб „Занимателна математика“.

Последното занятие бе най-вълнуващо. Математическият турнир бе изпълнен с много емоции и вълнение. Учениците се разделиха чрез жребий на два отбора. Те моделираха задачи по картинка, отговаряха дали са верни твърденията, решаваха задачи, чрез групова работа изработиха апликация от геометрични фигури по зададен модел. Двубоят завърши така, както и започна- приятелски.

Огромно бе щастието на всички ученици, чийто труд, постоянство и упоритост  бяха възнаградени с грамота.

Показател за  работата  на клуб „Занимателна математика” е редовната посещаемост и добрите отзиви  от родителите.

Ръководител на клуб ”Занимателна математика” : Димитрина Цвяткова