Опазване на Земята и животът върху нея

Практически урок на тема „Опазване на Земята и животът върху нея“ се проведе сред учениците от 7-ми клас, на ОУ „Петко Р. Славейков“, гр. Бургас. Практиката, традиционна за училището, е по Национална програма „Иновации в действие“.

На инициативата присъстваха Силвия Аврамова – директор на училището, Пепа Петрова и Галина Жишева – заместник-директори, две гостуващи училища от гр. Попово и с. Ореховица.

По темата, насочена към показване и анализиране на природното състояние на планетата Земя, обединяват усилия учителите – Нина Стаматова (География), Юлияна Калошева (Биология и здравно образование) и Мария Георгиева (Музика). Човекът, с помощта на постиженията на науките, успява да направи количествен анализ на основните области на нашата планета. Изкуството музика, вдъхновено от красотата на природата, подарява великите музикални шедьоври, чути и изпълнени в естествена среда. Ето това е допирната точка между преподавателите от трите различни дисциплини.

За да преуспяваме и живеем пълноценно, се нуждаем от природните ресурси на земята – метали, минерали, гори, почва, храна, въздух и вода. „Демонстрирахме на учениците, че трябва да се научат да използват ресурсите целесъобразно, тъй като една част са възобновяеми, а друга – не. Трябва да ограничаваме потребностите си, така че да не нарушаваме хармонията в природата. Наш морален дълг е да я съхраним“, обясни Нина Стаматова.

Заличавайки животни и растения, които поддържат баланса на екосистеми, създаваме сериозни проблеми за идващите млади поколения, стана ясно от думите на Юлияна Калошева.

„Начинът, по който произвеждаме и потребяваме храна и енергия, както и сляпото пренебрегване на околната среда, оказват натиск върху нея до краен предел. Счупвайки връзките си с природата, нарушаваме дълбоката обвързаност между здравето на хората и планетата“, добави още тя.

Има ли определен стил музика, която може да замърси или да повлияе зле на околната среда? „Албумът „Back in Black“ на групата AC/DC, познат на поколения, е на музикалния пазар повече от 40 години. В последната му песен, авторите твърдят, че „Рокендролът не е шумово замърсяване“. Провокирани от акцента, изследователи от Масачузетския университет, решават да потвърдят или отхвърлят хипотезата. Експериментът започва с пускането на песента, с която подлагат на силна звукова атака многоцветния азиатски бръмбар Harmonia axyridis (Калинка). Калинките започнали да показват анормално поведение. Хипотезата на музикантите от групата била тотално разбита“, коментира пред аудиторията Мария Георгиева.

Инициативата ще продължи със залесяване на избран район, посочен от ПП „Странджа“.