Майска феерия от слово, традиция и родова памет в ОУ “Петко Р. Славейков” – Бургас

Славейкови тематични дни предстоят през месец май – дни на лелеяни надежди, споделени мигове, дни на преклонение пред олтара на знанието, на почит към езика и възраждане на изконните български традиции.

Ученици, учители и родители от ОУ „П.Р.Славейков” – Бургас превръщат своето училище в храм на науката, в майски празник на националното самосъзнание, в тържество на българщината.

В уроци по родолюбие ще се включат от най-малките до най-големите. Първокласниците ще проведат урок на тема „ Гергьовден – традиции и обичаи“, като по интересен и забавен начин в него ще се включат учител по физическо възпитание и спорт и педагогически съветник. Най-големите – седмокласниците – ще представят свои проекти на тема „Български възрожденски автори”, в които ще споделят знанията си върху изучени автори и творби, а също и своя прочит на вечните произведенията –символ на национална гордост.

За буквите ще ни разкаже Черноризец Храбър в час на класа в навечерието на празника, а шестокласниците ще се състезават за приза „Златно перо” чрез мелодията на нашия „език свещен”.

Послания чрез изкуството за деня на славянската писменост ще подготвят ученици от пети до седми клас , а второкласниците ще представят своята първа авторска книжка, рецитаторски умения и неудържим творчески устрем. С поетична композиция се включват и младите артисти от клуб „Арлекин -джуниър“.

Един неизчерпаем празник на духовността ще изживеем с участниците от клубове по проект “Образование за утрешния ден“.

Книжка „Приказки в цифри, очакващи продължение“ ще подготвят петокласниците по интегриран проект, в който по интересен начин ще преплетат две основни дисциплини –  български език и математика.

Със съвместни уроци на тема „Географско пътешествие по периодичната система“  и    „Музикалният свят в поведението на птиците“ ще се включат седмокласниците, които и виртуално ще ни разходят из омайните кътчета на нашата родина.

Учениците от трети и четвърти клас, педагогически съветник и логопед ще споделят опит, знания и крехки житейски възгледи върху екзистенциални теми – морални ценности и емоционална интелигентност.

Вокалната група и фанфарният оркестър на училището за пореден път ще изживеят своя медиен триумф, поздравявайки ни с най-българския празник.

Любовта, признателността и уважението си към учителите – съвременните будители и просветители – децата от четвърти клас ще изразят и с още един специален поздрав – „На учителя с любов“.

Част от проектите, уроците, презентациите ще заемат заслужено своето място в Националния библиотечен фонд.

Заедно ще направим този месец още по-светъл, защото светлината на словото ще грее неуморно. Феерия от нежни цветове и сладки звуци  – месец май в нашето – Славейковото училище!