Начало

НП „Осигуряване на съвременна образователна среда“, Модул „Площадки за обучение по безопасност на движението по пътищата“

НП „Осигуряване на съвременна образователна среда“
Модул „Площадки за обучение по безопасност на движението по пътищата“ 

Проектът е спечелен и реализиран по Национални програми на МОН за 2021 година и включва осигуряване на външна и вътрешна (подвижна) площадка за обучение по безопасност на движението по пътищата (БДП) в училище; тяхното оборудване и обзавеждане. Целта на програмата е създаване условия за подобряване организацията на обучението и възпитанието на децата в пътното движение в рамките на образователната институция /детска градина, училище/ и извън нея. Стойността на проекта е 3500 лв., като се осигурява съфинансиране от училището в размер на 20% от извършените разходи (700лв).

Площадката е официално открита на 14. 09. 2021 година, на прага на новата учебна година, когато е поставено началото и на честванията от юбилейния календар, посветен на 110-тата годишнина от създаването на ОУ „П. Р. Славейков“ – гр. Бургас.

При осигуряването на външна и вътрешна (подвижна) площадка за обучение по БДП са изпълнени следните изисквания:

Настоящата външна площадка за игра и обучение на деца по безопасност на движението е обособена /разчертана и боядисана/ в двора на училището върху площадка за физическо възпитание и спорт. Тя е разположена върху площ от 66 кв. м с размери 11 м х 6 м.

Вътрешната (подвижна) площадка е с размери 5 м х 4,5 м , изработена от винил.

Формата, размерите и съдържанието на площадките представляват умален размер на комуникационна мрежа от сгради, паркинг, улици, кръстовища и велосипедна алея, запълнени с вертикална сигнализация (пътни знаци и светофари) и хоризонтална маркировка.

 

Училището разполага със следното оборудване и обзавеждане за площадките:

 

Наименование на стоките Общ брой
1. Стоп палка 1
2. Светлоотразителна жилетка – М 6
3. Комплект от 10 бр. пътни знаци със стойки за ДГ 1
4. Табло Забранителни знаци 50 х 70 см 1
5. Табло Задължителни знаци 50 х 70 см 1
6. Детски велосипед 20“ ROCKY 6 скорости 1
7. Каска за велосипедист S 1
8. Табла комплект 3 бр. за 7. клас 1
9. Табла комплект 4 бр. за 6. клас 1
10. Табла комплект 6 бр. за 4. клас 1
11. Табла комплект 9 бр. за 3. клас 1
12. Площадка по БДП – Тест за трезвеност 1.6х3,6 м 1

 

Модулните учебни площадки са предназначение за възпитанието и обучението на децата и учениците като пешеходци и велосипедисти в часовете по Безопасност на движението по пътищата; за формиране на социално-отговорно поведение. Целта им е децата подробно да се запознаят с правилата за движение по улиците, както и с техническите средства за организация и регулиране на движението.

На площадките учениците, пешеходци/ велосипедисти, формират умения да:

– различават елементите на улицата;

– разпознават и различават основните пътни знаци;

– разпознават трите основни сигнала на светофара;

– да разпознават основните елементи на различните видове кръстовища;

– да пресичат безопасно регулирани и нерегулирани кръстовища.

Безопасността на децата-участници в пътното движение е един от най-сложните проблеми на обществото, тъй като е пряко свързан с опазване на живота и здравето на децата и учениците днес и с подготвянето им като знаещи, културни, дисциплинирани и отговорни участници в движението в утрешния ден.

МЕДИИТЕ ЗА НАС

media