Дата на последна актуализация на сайта 6 октомври 2015 година.

Сайтът ще бъде online до 30 септември 2017 година.

ACTIVITIES

Фотоалбум

Европа в нашия живот

В предвид участието на училището ни в проект "Европа в нашите мисли, Европа в нашия живот“ по програма Коменски, предстоящия Ден на Европа и наближаващите евроизбори ни провокираха да посветим един урок по География и икономика на Европейския съюз. Шестокласниците се запознаха с историята на Европейския съюз, станите членки, важни събития. Особено внимание бе обърнато на страните- участнички в проекта. На 17.04.2014 откритият урок протече в непринудена и забавна атмосфера, при голям интерес от страна на учениците. Във вид на беседа обменихме мисли, впечатления за Европа, учениците участваха в игри и викторини, изработиха карти и постери, гледаха филм за еврото. Всички участници получиха малка книжка „ Моите основни права в Европейския съюз“. В края на часа учениците сами осъзнаха какви възможности им предоставя Европейския съюз и колко биха им помогнали знанията по география и чужди езици, за да ги постигнат.

Проект "Еко-град"

Учениците, работещи по проект Коменски , с огромно желание се включиха в изработването на макет на Еко-град. В един бъдещ еко-град като източници на енергия ще се използва неизчерпаемата и безопасна енергия на Слънцето, вятъра, водата, биомасата. Тъй като световните залежи на традиционните източници на енергия са на изчерпване и изпускането на парниковите газове в атмосферата са причина за настъпилите промени в климата се налага използването на Възобновяеми енергийни източници. В макета са показани ,,слънчеви панели”, които преобразуват слънчевата енергия в електричество. То ще се използва за осветление, за отопление на сгради, задвижване на автомобили, лодки. Вятърната енергия се съдържа в мощността на ветровете. С помощта на вятърни турбини тя се превръща в електрическа енергия. Вятърът е чудесен източник на енергия , защото е чист и неизчерпаем. Учениците от проект Коменски изработиха постер, с който информираха своите съученици за възможностите на Възобновяемите енергийни източници и за екологичния ефект от тяхното използване.

Стоножката

Стоножката- пътешественик Comenipede е талисман на проекта "Европа в нашите мисли, Европа в нашия живот" по програма Коменски. Негов създател е 12 годишната Жасмина Вълчева от ОУ“ П.Р. Славейков“, Бургас, България. Тя направи и истинска кукла, за да визуализира талисмана.

Арт проект „Заедно на борда“

Учениците от ОУ "Петко Р. Славейков" започнаха втората година на проекта Comenius с арт проект "Заедно на борда". С новите приятели от Италия, Испания, Холандия и Полша, по време на престоя им в Бургас, ние направихме кораб за нашата въображаема експедиция, с който "да отплаваме в морето и да намерим нова земя с най-известните изследователи". Този проект стана корица на книгата ни с всички наши проучвания на тема Новото време. презентация / more

Видео конференция на партньорите по проект Коменски

На 12.01.2014 г. се проведе видео конференция на партньорите по проект Коменски, на която участниците представиха работата си върху темата Новото време.

Kоперник и хелиоцентричния модел на Вселената

Учениците от 4ти клас от ОУ"П. Р. Славейков" учиха за Николай Коперник, полският математик и астроном, който формулира хелиоцентричния модел на Вселената, който поставя в центъра й Слънцето, а не Земята. Те направиха проекти на Слънчевата система.

СРЕДНОВЕКОВНИ ВОЙНИ

Учениците от 3 в клас с интерес и ентусиазъм се включиха в дейности по проект „Европа в нашите мисли, Европа в нашия живот“. Запознаха се с разнообразието от оръжия, воинско снаряжение и бойни техники и умения в Средновековна Европа. С помощта на родители и учители те изработиха мечове и щитове. С голямо старание художниците се включиха в изработването и оцветяването на книжка ,,Средновековни войни-скандинавски викинг,прабългарски воин, кръстоносец-тамплиер...“ и кон,знаейки, че основна военна единица през Средновековието е конницата.

ПРИНЦЕСА ЗА ЕДИН ДЕН

Особено емоционално бе посещението в Театъра за опера и балет-град Бургас, където учениците от 3 в и тяхната учителка г-жа Драгиева се пренесоха в епохата на Средновековието. Третокласниците се преобразиха в рицари и принцеси с костюмите, пресъздаващи типично за времето облекло. Малките актьори изиграха познати , "сцени"- романтични, бойни, танци.

СРЕДНОВЕКОВНА ИЗЛОЖБА

Ден на отворените врати по проект Коменски - Април 2013 Представяне на материали, снимки, рисунки, драматизация на пиесата "Заветът на хан Кубрат", Power Point презентация "Средновековна България" пред ученици, родители и гости.

СРЕДНОВЕКОВНИ ЗАМЪЦИ

В часовете по ЗИП Изобразително изкуство учениците от 1а клас с учител Донка Панкова нарисуваха приказни средновековни замъци.

СРЕДНОВЕКОВНА АРХИТЕКТУРА

В занятията на Клуб „Туристически ресурси на Родното Черноморие” и ЗИП „Геграфия и икономика” с ръководител Алеко Стойчев, бяха изработени макети на „Златната църква” в Преслав и „Крумовия дворец” в Плиска от Жасмина Вълчева от 5а клас и Антония Ангелова от 6в клас.

„Златната църква” в Преслав

Основана през 681 г. като езическа държава, България официално приема Християнството при княз Борис ( 852-889). Кръглата църква е построена по време на управлението на неговия син и наследник, Симеон ( 893-927). Той разширява територията на Първата българска държава с по-голямата част от Балканите, до Адриатическо и Егейско море. Симеон завладява земите на съвременна Сърбия и Черна гора и ефективно елиминира заплахата от маджарите от север. Един от великите лидери на България, Симеон е благодетел на литературата и изкуството; царуването му се нарича "Златен век" на средновековната българска култура, заради литературното влияние на България върху съвременната славянска Европа. Преслав е провъзгласен за столица на България в началото на царуването на Симеон, който го превръща в културен център, истински съперник на Константинопол.Градът се отличава с впечатляваща архитектура, включително голям брой характерни дворци и десетки църкви. Сред тях се откроява Кръглата църква, сочена като "един от най-впечатляващите паметници на средновековната българска архитектура" и "израз на най-високите постижения на старата българска култура".
Крумовият Дворец в Плиска

Това е най-ранната постройка от каменно-блоков градеж в първата българска столица Плиска. Площта, която дворецът заема, възлиза на 4700 кв.м. - приблизително толкова, колкото е площта и на царския дворец Царевец. Дебелината на стените в основата е повече от 2 м. Най-богата и най-пищна е била тронната зала, разположена на втория етаж на двореца. До нея водело широко парадно стълбище. Пред централния вход е имало обширен площад, до който се стигало по широка алея от Източната порта на града. Площадът се изпълвал при важни държавни събития. От двореца, през подземията му, са тръгвали множество тайни тунели в различни посоки, някои от които могат да се видят и днес.
ОБЛЕКЛОТО НА БЪЛГАРИТЕ ПРЕЗ СРЕДНОВЕКОВИЕТО

Учениците от 4а клас с ръководител г-жа Т.Франгова се запознаха с материалите и моделите на българските средновековни дрехи. Информацията е взета от намерените облекла на местна територия, сравнени с видяното от стенописите, както и от писмените свидетелства и находките от съседни региони.

ПЛАТОВЕ

Открити са фрагменти от копринени, ленени, памучни и сърмотъкани платове. Слабо е застъпана вълната; липсва коноп; широко е разпространен памука. Употребата на коприна и лен не е била дефинирана по класов признак – в Калояновото погребение е намерен ленен плат, вероятно от подплата, а жените са украсявали главите си с копринени ленти и шнурове. Разновидност на копринените платове са воалите. Тъканите са боядисвани в червено, кафяво, зелено, бяло и синьо, а на стенописите се виждат също жълти и оранжеви дрехи.

Високопоставените управници от портретите са облечени в пъстротъкани дрехи, останки от каквито се намират и в некрополите.

Поради климатичните ни особености най-често откриван в некрополите е метализираният текстил (сърмата). Това е общо название на изцяло лъскава тъкан (брокат), плат с втъкани тънки метални лентички (ламе) или текстилни нишки, увити в метално фолио (предена сърма). Ползвана е за дрехите на хора с разнообразен социален статус, като при по-бедните служи предимно за украса на главата. Предената сърма е с различен състав - текстилната й част може да е от лен, коприна, памук, а металната от сребро, злато, мед, калай. Честото съчетаване на златно и сребърно при украсата на дрехите и тялото е характерен за периода обичай. Друг материал, използван за изработка на дрехи, е кожата. На много от аристократичните портрети се вижда и поръбване с пухкава кожа на горните дрехи.

УКРАСА ВЪРХУ ПЛАТОВЕТЕ

Традиционната украса е бродерията - както сърмена, така и обикновена . Мотивите са растителни или геометрични. Обикновената бродерия е в синьо, сиво, черно, червено, зелено. Като украса се пришиват и готови тъкани ленти, вълнени гайтани, бисери, метални пластинки. Още по-разнообразни са украсите на женските шапки - със стъклени мъниста, пайети от морски охлюви, сребърни позлатени лентички, копринени шнурове.

КОЛАНИ

Скъпите колани на знатните се отличавали с богатата и красива декорация от сребърни апликации.Съставните елементи са нитовани нагъсто върху копринен или вълнен текстил с червен цвята. Най-високопоставените българи са си позволявали и покрити със злато колани. Колани на простолюдието са украсени с железни, оловни, калаени и медни гарнитури. Не винаги коланите са били украсени с апликации - имало колан, състоящ се от двупластова платнена лента и закопчаван с малки копчета и пояс от сърмотъкан текстил. Кожен колан, завързан с плетено кожено шнурче вместо катарама, а дрехата на малко момиченце е била препасана с метализиран шнур.

През Второто българско царство се развива женското закопчаване на колана с пафти. През Средновековието, до XIV – XV в., се разпространяват малки кръгли пафти, често удължени и заострени от едната страна, в средата изпъкнали, с релефен орнамент - розета или други стилизирани растителни мотиви, по края с бордюр със или без релефна украса. Те са бронзови, с кукички или халкички за прикачване една към друга (носени са били по две), с вертикални пръчици на обратната страна за нанизване.

Крепостна стена от Средновековието

Третокласниците изработиха макет на крепостна стена на град. Научиха, че крепостните стени опасвали древните селища и ги защитавали от многобройните вражески нападения. Затова били изграждани колкото се може по-здрави, по-високи и по-непревземаеми. Най-често използваният материал за построяването им бил камъкът. Крепостната стена завършвала с бойници, а на ъглите и на определени места по средата на стената се издигали бойни кули. За да се предпазят от нашественици, хората изкопавали ров пред крепостната стена и го напълвали с вода. Над него през деня спускали подвижен мост, а вечерта със затварянето на вратите, го вдигали.

Заветът на хан Кубрат

Учениците от 3-А клас драматизираха легендата от Ангел Каралийчев "Заветът на хан Кубрат". Малките артисти се превъплатиха в ролите на мъдрия хан и неговите петима синове: Батбай, Котраг, Алцек, Кубер и Аспарух. По молба на своя баща, Алцек успява лесно да счупи една дрянова пръчка, но колкото и да опитва, Аспарух не успява да строши всичките пръчки на сноп.Така хан Кубрат завещава на синовете си поуката винаги да са заедно и никога да не се делят, за да са силни и непобедими, защото поотделно ще са слаби и всеки враг ще ги сломи.

Конкурс за талисман

Със стартирането на проекта „Европа в нашите мисли, Европа в нашия живот“ бе обявен конкурс за талисман на проекта. След проведен подбор всяко училище- участник в проекта излъчи своето предложение. Петте най-добри идеи бяха предложени за гласуване от децата в шестте училища в България, Великобритания, Испания, Италия, Полша и Холандия. На работната среща във Великобритания през месец март 2013 г. бяха съобщени резултатите от гласуването. С гордост обявяваме, че победител в конкурса е проектът за талисман , изработен от Жасмина Вълчева -11 г., ОУ“П.Р.Славейков“- Бургас. Малката стоножка-пътешественик вече си има и име COMENIPEDE - комбинация от името на секторна програма за международно партньорство COMENIUS и английската дума за стоножка – centipede.

Предложения за талисман:

България Великобритания Испания
Италия Полша

Училищен кръг на конкурс за талисман на проекта „Европа в нашите мисли, Европа в нашия живот“ Декември 2013

Участници

Анна-Мария Жлебинкова -4б Георги Йовчев – 4а Лилия Манолева – 4а
Гергана Гюрова – 4а Маргарита Христова -3а Ванеса Едрева – 4а
Мариела Радева – 4а Виктория Манолева – 4а Марио Николаев – 4в
Анна-Мария Стефанова -4а Жасмина Вълчева – 5а Жасмина Вълчева – 5а

Коледни картички за партньорите от проекта

Учениците от първи и трети клас изработиха Коледни картички, които изпратиха на своите нови приятели от Великобритания, Испания, Италия, Полша и Холандия с пожелания за Весела Коледа, мирна, плодородна и щастлива 2013 година.


Кът „Коменски“

Нашият кът „Коменски“ е готов. Представихме шестте страни - участници в проекта "Европа в нашите мисли, Европа в нашия живот" и направихме доклад за първата работна среща в гр.Арахал, Испания.

ВИЖ ОЩЕ...
В историческия музей

Голям е интересът на седмокласниците към експонатите от Историческия музей. Експонатите, които са показани, са от археологически разкопки на средновековни обекти в района и дават информация за материалната и духовна култура на населението през периода XI-XIV век. В отделни витрини са представени въоръжението/нападателно и отбранително/, земеделски сечива, керамични съдове, между които има и сграфито керамика от XIII-XIV век местно производство, керамична декоративна украса.

ръководител Светла Станчева

ВИЖ ОЩЕ...
Урок за Средновековието

В урок за създаването на българската държава учениците от трети клас научиха, че през 632 година българите в Централна Азия формират независима държава, която става известна като Велика България с владетел хан Кубрат. През втората половина на 7-ми век , след смъртта на хан Кубрат , държавата се разпада под ударите на хазарите . Един от наследниците на Кубрат, хан Аспарух, се установява с някои от българските племена в района около делтата на река Дунав, а впоследствие завладява Малка Скития и Мизия . С мирния договор с Византия от 681 г. и обявяването на Плиска за постоянна българска столица се поставя началото на Първата българска държава.

Децата изработиха и цветна историческа филмова лента.

ръководител Д. Цветкова

ВИЖ ОЩЕ...

Средновековни оръжия

Третокласниците от 3 а клас научиха, че Средновековната българска армия се състои от прабългарска конница и славянска пехота, а през 9-10век тя е една от най-големите военни сили в Европа. Българската армия е добре въоръжена: войникът има сабя или меч, дълго копие и лък с торба за стрелите на гърба. На седлото си носи кръгъл щит, боздуган и ласо. На колана си носи кремък, огниво, нож. Тежката кавалерия е снабдена с метална броня и шлем. Конете също са с броня. Бронята е два типа - плетена ризница и кована броня. Българите използват обсадни машини- тарани, балисти, мангонели, катапулти, обсадни кули, машини за разбиване на зъбери по стените. Щитовете на българските воини били дървени, за да са по-леки. И нашите щитове са кръгли по форма, а също и такива, които са заострени в долния край. В черква на Трапезица има изображение на щит с изрисуван лъв. Ето и нашия опит да направим негово копие... Нашите прародители, славяните, използвали „големи и дълги щитове, подобни на врати“. Вероятно те били с правоъгълна форма. В късното Средновековие преобладават бадемовидните или капковидните щитове... Мечът и сабята се смятат за символ на Средновековието. Те са оръжия за нанасяне на прободно-сечащи удари на противника в близък бой, най-често в единоборство.

ръководител Д. Цветкова

ВИЖ ОЩЕ...

Picture

Video

SPAIN, Arahal

Партньорство по секторна програма „Коменски“ програма „Учене през целия живот“ наименование на проекта: „Europe in our minds, Europe in our lives“

От 19.10.2012 до 24.10.2012 г. в град Арахал, Испания, се проведе първата среща на участниците в проект „Европа в нашите мисли, Европа в нашия живот“ по секторна програма „Коменски“.

Представителите на страните-участнички в проекта: Испания, Италия, Полша, Великобритания, България и Холандия, посетиха градския съвет на Арахал, където бяха приети от кмета г-н Mигел Гонзалез. Посещението бе организирано от г-жа Кристина Кабайеро, координатор на проекта, и г-н Маноло Сегура, директор на училище „Сан Роке“. На тази среща участниците бяха запознати накратко с историята и настоящето на Арахал. Градът се намира на 117 метра над морското равнище и е разположен на 50 км югоизточно от Севиля. Има население от 19 150 жители . Основан е преди Римската империя, и по време на римското владичество е носел името на Calúcula.

Испания е най-големият производител на зехтин в света. Със своите около 190 милиона маслинови дървета, тя дава около 570 хиляди тона зехтин - 30% от производството на Европейския съюз. Жителите на Арахал се гордеят с името си на най-голям производител на зелени маслини.

Представяйки района, в който живеят и се учат децата от начално училище „San Roque” /Сан Роке /, домакините предложиха на участниците в проекта кратка обиколка с посещение на няколко паметници в Арахал: църквите Санта Виктория, Вера Крус, Сан Роке,Санта Мария Магдалена, която е в неокласически стил и е най-старият храм в Арахал, както и Музея на фламенкото. Бяха организирани екскурзии до Севиля и средновековния град Кармона.

Работната програмата включваше:

 • Среща с педагогическия колектив на училища „Сан Роке“ в Арахал. Запознаване с образователната система на Испания и със спецификата на работата в училището.
 • Работна среща на екипите. Уточняване на конкретни ангажименти.
 • Участие в подготвена от домакините програма , посветена на основната тема на проекта : „Europe in our minds, Europe in our lives“. Представяне на страните-участници в проекта. Презентиране на Република България, град Бургас и ОУ“П.Р.Славейков“ пред учениците на училище „Сан Роке“ от нашия екип. Изготвяне на кът на България и ОУ“П.Р.Славейков“ .
 • Посещение в учебни часове в училище.
 • Среща с училищното настоятелство.
 • Работа върху общия сайт на проекта. Обсъждане на предстоящата мобилност в Англия . Обмяна на добри практики и споделяне на педагогически опит.

  През първата година на проекта учениците ще правят изследвания и ще събират материали за Средновековието в областта на науката, културата, литературата, географията, историята, местните езици, изкуствата и др.
  През втората година вниманието ще бъде насочено към Новото време, социалните и екологични проблеми в наши дни.

 • ENGLAND, Charlton-on-Otmoor

  Партньорство по секторна програма „Коменски“ програма „Учене през целия живот“ наименование на проекта: „Europe in our minds, Europe in our lives“

  От 04.03.2013 до 08.03.2013 г. в град Charlton-on-Otmoor, Великобритания, се проведе втората среща на участниците в проект „Europe in our minds, Europe in our lives“ /„Европа в нашите мисли, Европа в нашия живот“ / по програма Коменски.

  Педагогическият колектив и учениците от началното училище в Charlton-on-Otmoor ни посрещнаха изключително гостоприемно. В специална програма децата представиха дейността си по проекта„Europe in our minds, Europe in our lives“ и изпълниха традиционен пролетен танц, който подготвят за празника May Day. Ние представихме нашия обичай –Баба Марта. Закичихме всички с мартеници, запознахме ги със символиката на цветовете и им пожелахме здраве и дълголетие.

  Директорът, г-н Майкъл Уисбах, ни запозна с образователната система на Великобритания, със спецификата на работата в училището и посетихме учебни занятия. Беше осъществена обмяна на добри практики и споделяне на педагогически опит.

  На работни срещи на екипите се уточниха конкретните ангажименти на всеки от партньорите за следващите три месеца, работата върху общия сайт на проекта, обсъди се и предстоящата мобилност в Италия.

  Беше отчетено и проведеното в шестте училища гласуване за избор на талисман на проекта. С гордост обявяваме, че победител в конкурса е проектът за талисман , изработен от Жасмина Вълчева -11 г., ОУ“П.Р.Славейков“- Бургас.

  Малката стоножка-пътешественик вече си има и име COMENIPEDE - комбинация от името на секторна програма за международно партньорство COMENIUS и английската дума за стоножка – centipede.

  Посетихме гр. Оксфорд, където е най-старият университет във Великобритания, основан през 1167 г. Днес той е едно от най-уважаваните и най-добрите британски висши училища, особено в историческите и политическите науки. Поради качеството на британските университети Оксфорд е на едно от челните места и в Европа.

  Посетихме и железопътен музей с ученици и учители от училището и от страните, участващи в проекта. Посещението бе свързано със следващия етап от проекта: Открития и изобретения.

  С удоволствие участвахме и в организирания от домакините средновековен празник, в който учители, родители, ученици от училището и ученици от страните, участници в проекта, се превъплътиха в рицари, крале и кралици, принцове и принцеси за една нощ.

  ITALY, Olbia

  Партньорство по секторна програма „Коменски“ програма „Учене през целия живот“ наименование на проекта: „Europe in our minds, Europe in our lives“

  От 12.05.2013 г. до 17.05.2013 в град Олбия, Италия, се проведе третата среща на участниците в проект „Европа в нашите мисли, Европа в нашия живот“ по програма Коменски.

  При посещението в училище Santa Maria се срещнахме с педагогическия колектив. Запознахме се с образователната система на Италия и със спецификата на работата в училището. Разгледахме сградата и посетихме уроци в класове. Нашите ученици Анна-Мария Димитрова, Жасмина Вълчева, Ива Младенова и Николай Георгиев, които участваха в тази мобилност, посещаваха с интерес учебните занятия на своите домакини.

  В училище Isticadeddu ни посрещнаха със специална програма-приветствие , посветена на основната тема на проекта: „Europe in our minds, Europe in our lives“. Ние представихме родния си град и ОУ“П.Р.Славейков“ пред учители и ученици.Разгледахме училището. Тук се състоя и работната среща на екипите, по време на която бе направен отчет на дейностите в края на първата година от проекта и уточняване на предстоящи конкретни ангажименти.

  На 14.05.2013 г. участвахме в организирана целодневна автобусна екскурзия до Castelsardo с ученици и учители от училището и от страните-партньори в проекта. Посещението бе свързано с първия етап от проекта- Средновековие: разгледахме провинцията, средновековната крепост, музея.

  15 май е важна дата в календара на нашите домакини - празника на града ,посветен на местния светец Свети Симплисио . По този повод се включихме в шествие, посветено на патрона на град Олбия, присъствахме и на концерт на местни фолклорни групи.

  Много радушно бяхме приети от кмета на гр. Олбия , който ни запозна с историята и икономическото развитие на града и получи сувенири от участниците в проекта. На втората работна среща на екипите се осъществи обмяна на добри практики и споделяне на педагогически опит и беше обсъдена предстоящата в България мобилност. Преди да се разделим , посетихме гордостта на домакините - красивото крайбрежие на Коста Смералда, както и историческата забележителност The Giant’s tomb –най-голямата гробница на остров Сардиния, датирана от Бронзовата епоха.

  БЪЛГАРИЯ, Бургас

  Партньорство по секторна програма „Коменски“ програма „Учене през целия живот“ наименование на проекта: „Europe in our minds, Europe in our lives“

  Среща на партньорите по проект „ Европа в нашите мисли, Европа в нашия живот" – Бургас, Октомври 2013

  От 05.10.2013 до 10. 10. 2013 ОУ „П.Р.Славейков“ Бургас бе домакин на четвъртата среща на партньорите по международен проект на тема: "Европа в нашите мисли, Европа в нашия живот" по секторна програма "Коменски" , финансиран от Европейската комисия. Група от 14 учители и 15 ученици от Испания, Великобритания, Италия, Полша и Холандия посети Бургас.

  Гостите бяха сърдечно посрещнати по стара българска традиция с хляб и сол от учениците и учителите от ОУ“П.Р.Славейков“. Докато педагозите обменяха опит с местните си колеги, чуждестранните ученици споделяха ежедневието на своите български приятели от приемните семейства: посещаваха учебни занятия, участваха в арт-проект „Заедно на борда“, премериха сили в спортно състезание, запознаха се с технологиите за производството на морска сол, наблюдаваха защитени птици край Поморийското езеро.

  По време на работните срещи партньорите направиха междинен отчет на дейностите през първата година и обсъдиха изпълнението на предстоящите задачи от проекта. През втората година вниманието ще бъде насочено към Новото време, социалните и екологични проблеми в наши дни.

  Учителите се срещнаха с представители на Училищното настоятелство- незаменим партньор във всяка инициатива , и обмениха възгледи за ролята на родителите и тяхната подкрепа в процеса на обучение и възпитание на децата.

  Педагозите посетиха и Община Бургас, където се запознаха с историята, културата и настоящето на града, изпълняваните в момента европейски проекти и програмите за развитие на образованието.

  Гостите останаха очаровани от Созопол и неповторимия исторически колорит на град Несебър - част от Световното Културно Наследство, разходиха се по тесните калдъръмени улички между магазинчета, които предлагат ръчно изработени сувенири и отнесоха част от духа и атмосферата на България в родните си места.

  Netherlands, Groningen

  Партньорство по секторна програма „Коменски“ програма „Учене през целия живот“ наименование на проекта: „Europe in our minds, Europe in our lives“

  От 08.03.2014 г. до 15.03.2014г. в град Гронинген, Нидерландия , се проведе петата среща на участниците в проект „Европа в нашите мисли, Европа в нашия живот“ по програма Коменски. Първият ден гостите посетиха средновековното селище Бортанс . На 10.03.2014г. бе официалната среща на всички участници в проекта с педагогическия колектив на училището в Гронинген. Беше организирано сърдечно посрещане с програма от учениците , разглеждане на училище St. Michaëlschool и представяне на страните и училищата, участници в проекта. Посетихме Вятърна мелница и Музей на долмените . Посещението бе свързано с етапа от проекта: Открития и изобретения. На 11.03.2014г. бяхме запознати с образователната система на Нидерландия и със спецификата на работата в училището. Проведе се работна среща на екипите, на която се определиха предстоящите ангажименти за дадения период . Посетихме учебни часове в различни класове . На другия ден, по време на работната среща на екипите,бе обсъдена мобилността в Полша . Последва обмяна на добри практики и споделяне на педагогически опит. Участвахме и в посещение на остров Шимониког в Уодънско море. Родители влязоха в ролята на гидове и в пешеходна панорамна обиколка ни запознаха с историческите забележителности на Гронинген, музея на града и Университета. Участвахме в среща с родителския актив и всички семейства- домакини на нашите деца . Децата поздравиха присъстващите със съвместно подготвена културно-музикална програма, след което се забавляваха заедно на детска дискотека. Отпътувахме за България, заредени с много положителни емоции и много нови приятелства.

  Poland, Przemyśl

  Партньорство по секторна програма „Коменски“ програма „Учене през целия живот“ наименование на проекта: „Europe in our minds, Europe in our lives“

  От 05.05.2014 г. до 10.05.2014г. се проведе шестата среща на участниците в проект „Europe in our minds, Europe in our lives“ /„Европа в нашите мисли, Европа в нашия живот“ / по програма Коменски в град Пшемишъл , Полша. Може би поради факта, че е последната, програмата беше наситена с дейности. На 06.05.2014 г. екипите на страните-участнички бяха посрещнати с музикално представление от песни и танци от шестте страни в Szkoła Podstawowa nr 11,Przemyśl. Домакините включиха в шоуто и гостите, след което последва презентация на страните и училищата пред учениците на училището. При посещението в градския съвет кметът на Пшемишъл запозна участниците в проекта с историята и икономиката на града- старинен град на река Рон с много катедрали, паркове, замъци, които създават една романтична и спокойна атмосфера . По време на пешеходната панорамна обиколка домакините ни показаха крепостта, катедралата, часовниковата кула, символът на града – мечката, както и бронзовата статуя на „добрия войник Швейк“. В ранния следобед бе организирана среща с родителския актив, както и съвместна проява на учители и родители- уъркшоп “Как да приготвим пироги”. На следващия ден посетихме Красичин парк и музей на открито Санок с цел запознаване на участници от страните-партньори с бита на местното население от Средновековието до края на миналия век . Участвахме в поход във Ветлинска планина. По време на работните срещи екипите се запознаха с образователната система на Полша и със спецификата на работата в училището, бяха обменени нови идеи и педагогически практики и посетени учебни занятия. Координаторите обсъдиха крайния отчет на проекта , последните дейности и ангажиментите на всеки партньор. Визитата завърши с посещение на елитната гимназия и украинското училище в града и разглеждане на крайграничната крепост до украинската граница.

  Magazine