Начало

Второкласници в тоги

Ученици от втори клас на ОУ“П.Р.Славейков“в гр. Бургас показаха завидни правни знания и умения по време на симулативен граждански процес, който се проведе в Апелативен съд – Бургас.
В събитието участваха 32-ма второкласници от „а“ и „б“ паралелки на училището, разпределени в ролите на съдебeн състав, спорещи страни, адвокати, съдебна охрана, секретар.
С много ентусиазъм, под ръководството на г-жа Мария Бъчварова, децата пресъздадоха съдебно заседание по случая „Открадната къщичка“.
Петчленен съдебен състав разгледа исковата молба на Зайчето за присъждане на обезщетение за неимуществени и имуществени вреди, причинени от неправомерното поведение на Лисицата, която го заплашила и изгонила от къщичката му.
Тезите на спорещите животни защитаваха общо 10 адвокати. Бяха разпитани девет свидетели и беше приета експертиза за състоянието на къщичката на Зайчето.
Съдебният състав демонстрира отговорно отношение и след кратко съвещание отсъди съобразно закона и вътрешното си убеждение. Съдът уважи исковата молба на Зайчето и осъди ответника да плати обезщетения за нанесените му вреди.
На финала председателят на Апелативен съд – Бургас съдия Деница Вълкова поздрави детския съд за взетото мъдро решение, раздаде специални грамоти на участниците и им пожела весело и щастливо лято.
Учениците бяха аплодирани от гостите на събитието – родители, учители, магистрати, журналисти.