Начало

Екскурзия в района на Пловдив

plovdiv 3Ученици от пети и шести клас проведоха двудневна екскурзия с учебна цел в района на Пловдив.

Първа спирка от вълнуващото пътуване беше античният град Кабиле край Ямбол. Мястото е обявено за археологичен резерват с национално значение. През античността градът е бил важен икономически и културен център. Античният дух, който продължава да живее там, завладя и нашите ученици.

От далечното минало славейчетата се пренесоха в друг свят – родната къща на Пейо Яворов в Чирпан. Децата успяха да се докоснат до всяко кътче от бащиния дом на поета. А след интересната беседа, изнесена от директора на музея, си тръгнаха очаровани от гения на талантливия български творец.

Игри и забавления очакваха учениците в полите на величествената Родопа планина, където се намираше и базата за отдих. Красивата природа, която есента бе украсила в неповторими шарки, завладя всички.

Нови места, запазили жив духа на миналото, очакваха децата и на следващия ден. В Бачковски манастир учениците запалиха по свещ и се поклониха пред чудотворната икона на Богородица. Така за пореден път доказаха, че вярата е неизменна част от националната ни същност.  Старият град на Пловдив също очакваше учениците със своите обаятелни старинни къщи. Античният театър пък се превърна в място, от което децата трудно се откъснаха.

plovdiv 1 plovdiv 2 plovdiv 10 plovdiv 11 plovdiv 12 plovdiv 13 plovdiv 15

plovdiv 16 plovdiv 23 plovdiv 21 plovdiv 4 plovdiv 19 plovdiv 17 plovdiv 18

plovdiv 5 plovdiv 24 plovdiv 25 plovdiv 6 plovdiv 9 plovdiv 7 plovdiv 20