Начало

Великден

b976

Младата журналистка Яница Маврова от 5а клас ще ви запознае с обичаите на Великден.

ВЕЛИКДЕН – ПРАЗНИК НА НАДЕЖДАТА

Отново е пролет и настъпва един от най-светлите християнски празници – Великден. Възкресение Христово или Великден се чества след първото пролетно пълнолуние в неделя. Празнува се възкресението на Исус Христос. Великден трае три дни. Подготовката за Великден започва седмицата преди това, наречена Страстна седмица. Страстната седмица е седмица на Христовите страдания.
Велики понеделник, Велики вторник и Велика сряда са дните за разтребване на дома, дните на пречистване за здраве.
Велики четвъртък е ден, в който не се върши никаква домакинска работа, ден, в който се боядисват яйца. Първото яйце винаги е червено и се боядисва от най-възрастната жена в семейството. Тя рисува кръст на челата на всеки член, като започва от най-малките деца. Другите яйца ги боядисват по-младите. В миналото цветовете са се получавали от ядки,билки,плодове и др. Първото яйце се пази под иконата до следващия Великден. Ако е пълно, годината ще е плодородна.
Велики петък, наричан Разпети петък, е денят на разпъването на кръст на Исус Христос. На този ден се ходи на църква за здраве и се минава три пъти под маса, пекат се козунаци.
На Велика събота жените ходят на гробищата и прекадяват гробове. Тогава може да се боядисват яйцата, ако се пропусне в четвъртък. В събота, в полунощ, свещеникът обявява Възкресението с думите „Христос Возкресе” , а отговорът е „Воистина возкресе” . Свещеникът изнася запалена свещ, от която всеки си запалва свещичката и трябва да я занесе в дома си, докато гори. Огънят, пренесен със запалената свещ, ще пази дома от злото, ще подържа надеждата в душите на хората.
На Великден и три дни след това хората се борят с боядисаните яйца за здраве и късмет през годината. Червеното яйце е символ на кръвта на Исус Христос, а козунакът е символ на тялото на Исус Христос. Затова на всеки Великден трябва да има червено яйце и козунак.
За нас, децата, най-забавният момент е боядисването на яйцата. На Великден най-весело и интересно е, когато се борим с яйца и боракът (така се нарича човек, на който яйцето не се е счупило) е дете. На Великден се пречистваш. Той е много светъл празник. Ден, в който ако всеки повярва в чудесата, а след това продължително и упорито се стреми да постигне мечтите си, ще успее. Нека всички пречистим душите си от злобата, завистта, нека станем по-добри, по-великодушни, по-състрадателни и подадем ръка на нуждаещите се от помощ. Всички…

Етикети:празник